Az Aikidoról

"Uesiba Morihei (1883-1969), a japán történelem egyik legnagyobb harcművész mestere egész életében a harcművészetek legbensőbb titkát kutatta. Meggyőződése volt, hogy ez a titok a két oldal: a fizikai és a szellemi rész egységében rejlik. Negyvenes éveiben már élő legendának számított - egyszerre négy-öt támadót dobott el, érzékelte a feléje tartó puskagolyó útját, egy ujjal szorította le a híres szumó-bajnokot -, hihetetlen képességeit számos kihívója tette próbára, de a "legyőzhetetlen harcost" senki sem tudta sarokba szorítani. Korlátokat nem ismerő testében azonban érzékeny és nyitott lélek lakozott. Már gyermekkorától kezdve fogékony volt a szellemi tanításokra, így nem meglepő, hogy érett fejjel az egyik legnagyobb ezoterikus sintó szekta, az Omoto-kjó tagja, majd vezetőjének személyi testőre lett. Igazi idealistaként részt vett egy mongóliai zarándoklatban; céljuk, hogy létrehozzák a Béke Királyságát, majdnem tragédiával zárult. Japánba való visszatérte után még intenzívebben edzett, míg végül beérett hosszú évtizedek munkájának gyümölcse: megalapította az Aikidot, azt a harcművészetet, mely nem az erőszakon és pusztításon, hanem a természet törvényein, az élet tiszteletén és szeretetén alapul."

John Stevens: A legyőzhetetlen harcos


"Az Aikido nem sport, hanem egy tan, egy nevelési folyamat az elme, a test és a szellem edzésére. A fizikai technika nem az igazi cél, hanem a személyiségfejlesztés és szellemi növekedés eszköze." Szaotome Micugi Aikido-mester tizenöt éven keresztül volt közvetlen tanítványa (ucsi-desije) a nagy harcművésznek, Uesiba Morihei nagymesternek, az Aikido alapítójának. Ezalatt az intenzív, kemény edzésekkel és sok lemondással járó idõszak alatt teljesen átitatta az Aikido technikai virtuozitása és mély szellemisége, mely a sintó és a szamuráj tradíciókon alapul... Az Aikido a XX. sz. igazi budoja, olyan összetett harcművészet, életforma és filozófia, melynek elvei nemcsak az edzőtermekben, hanem a természet törvényeiben, a modern tudományokban, az ősi japán bölcseletben és a történelmi példákban is fellelhető."

Szaotome Micugi:  AIKIDO és a természet harmóniája


"Az aikidót gyakran emlegetik mint az úriemberek harcművészetét; lényege részben kifinomult stílusában és különösen belső motivációiban rejlik.... Az aikidó olyan önvédelmi módszer, amely a támadások bármely fajtája ellen alkalmazható, azon túl pedig az összhang, a koordináció tudománya, az ember összes életerejét harmonizáló "út". Ahhoz, hogy az igaz tanítvány képességeit és hozzáállását birtokolja, a gyakorlónak az elme és a test erői egyesítését nagyon magas szinten el kell sajátítania, és nem feledkezhet meg a fizikai eszközök és a morális indítékok harmonikus kombinációjáról sem. "

Adele Westbrook- Oscar Ratti:  AIKIDO és a dinamikus gömb


"Az Aikido a test segítségével a világegyetem rendjét fejezi ki. Ha a világmindenség rendjét helyesen alkalmazzuk a testre, akkor a technika és az egészség természetes módon bontakozik ki. Ha ezt a rendet helyesen alkalmazzuk a mindennapi életben, akkor a nevelés, a munka és a személyiség természetes módon fog fejlődni." 

Tamura Nobujosi: Az AIKIDO átadása és etikettje